DISCO-/BIOGRAFIE

De Rotterdamse groep RASKOLNIKOV eind jaren negentig opgericht door Mark Ritsema (ex-Spasmodique) om de muziek te verzorgen bij het radioprogramma Studio Gloria van Radio Rijnmond. Een best of van deze wekelijkse sessies wordt een jaar later uitgebracht als de lovend ontvangen debuutplaat ‘Studio Gloria’.


Stuidio Gloria [click on cover for Lyrics]

Zo schrijft OOR: “De songs laveren qua stijl tussen rauwe blues, door jazz beïnvloede stukken en ontwapenend mooie liedjes (…) Een plaat die bol staat van de muzikaliteit.”

In het nieuwe decennium verschijnen er nog twee platen: ‘The Jezebel Shanty’ (2003) en het online coveralbum ‘Portrait Of Raskolnikov As A Young Man’ (2006). Ondertussen speelt Raskolnikov door heel Nederland, onder andere in het voorprogramma van Sixteen Horsepower en Jools Holland.


Jezebel Shanty [click on cover for Lyrics]

Ze maken muziek voor een dansperformance (Dorst) en een theatervoorstelling (UNSOUND0007) en werken mee aan het project ‘Koninginnen van de Nacht’ voor en van Rotterdamse straatprostituees onder leiding van schrijfster Carrie. Ook treden zij op bij VPRO radioprogramma’s Club Lek en De Avonden.


Portrait of Raskolnikov as a Young Man

Vanaf 2007 komt Raskolnikov stil te liggen. Ritsema werkt rond die tijd aan zijn eerste soloalbum (onder de naam Nightporter) terwijl Grem het druk heeft als producer en bassist van de Rotterdamse zangeres Charlie Dée. Ritsema, Jessen en De Bruyn duiken op in de begeleidingsband van de Rotterdamse singer-songwriter Vera. Vanaf begin 2009 begint Raskolnikov weer op te treden en wordt er aan nieuw materiaal gewerkt voor een derde album.

Met een bezetting van piano, gitaar, contrabas en drums ambieert de groep onveranderd een losse, soms bijna experimentele aanpak van hun muziek waarin barokke pop en rock, klagende soul en vrijgevochten jazz doorklinkt. Sfeer en diepgang staan daarbij altijd voorop.


CONTACT: +31 06 200 375 44 / info@markritsema.nl


[HOME] [BAND] [AGENDA] [DOWNLOADS] [DISCO-/BIOGRAFIE] [LINKS]